fbpx

Erik Scherpenisse, organisator van onder andere de festivals Bassrulers en Steenbergen Live, zat door corona zonder werk en gooide het roer om. Hij is nu hele dagen op het water om suplessen te geven.

Voorzichtig peddelt Sylvia Berens op een surfplank door het water bij het strandje van Sint-Annaland. Ze krijgt haar allereerste sup-les van Erik Scherpenisse. ,,Ach, het is mooi weer, dus niet zo erg als ik in het water val”, lacht ze. Maar een kwartiertje later supt ze al heel behendig over de Krabbenkreek.

Sinds kort geeft Erik Scherpenisse uit Sint-Maartensdijk sup-les met zijn bedrijf Catalina Sup. ,,Iedereen kan het leren”, zegt hij overtuigd. ,,In tien minuten heb je de basis al onder de knie. Voor de echte technieken heb je natuurlijk wel meer lessen nodig.” Voor wie het niet weet: suppen is watersport, waarbij je op een surfplank staat en jezelf met een lange peddel voortbeweegt. De plank kwijtraken in het water is niet mogelijk, omdat deze met een koord vastzit aan je voet.

Erik heeft een eigen bedrijf in de evenementenorganisatie. Maar door de coronacrisis viel dat helemaal stil. ,,Op een gegeven moment ging ik alleen nog om met branchegenoten, die het allemaal even moeilijk hadden. Tja, daar kan je over klagen maar daar schiet je geen snars mee op. Toen ik dit bedacht, voelde ik me ineens weer als twintig jaar geleden, toen ik ook van mijn hobby mijn beroep maakte: bruisend, positief en vol plannen.” Zelf heeft hij leren suppen in Curaçao. ,,Vooral de combinatie van ontspannend en inspannend is zo fijn. Vaak start je op een druk strand, maar zodra je een eindje op weg bent, ervaar je complete rust. Je bent eigenlijk in een compleet andere wereld.” Toen al sprak het idee om les te gaan geven hem aan. ,,Maar ik had toen nog mijn handen vol aan mijn bedrijf en het kwam er nu van. Maar nu was het tijd om er iets mee te doen.”

Superhappy
Erik pakte de zaken meteen goed aan. Hij volgde een opleiding tot supinstructeur, schafte een kleine camper aan voor het vervoer en vier extra surfboarden, zodat hij aan acht personen tegelijk kan lesgeven. ,,De eerste dagen heb ik vooral veel lesgegeven aan bekenden, om ervaring op te doen. Maar als snel verspreidde het als een lopend vuurtje. Supervaring had ik al, leservaring nog niet. In de opstartfase was ik er zeven dagen per week mee bezig. Maar dat geeft niet, ik vind het heerlijk om te doen. Na een les stapt iedereen superhappy van het board af, dat is leuk.”

Rijk wordt hij er niet van. ,,Dat hoeft ook niet. Ik heb commerciële economie en marketing gestudeerd, met een baan bij een baas zou ik waarschijnlijk meer verdienen. Maar ik kies liever voor een leuk leven en hier heb ik heel veel plezier in. Bovendien: Tholen is prachtig, maar ik vind dat er wel wat meer mag gebeuren. Daarom is het tof dat ik dit voor Tholen mag doen.” Hij vindt het vooral leuk de omgeving al suppend te verkennen. ,,Laatst was ik in Steenbergen aan het suppen. Vanaf het water zag ik ineens een superleuk stukje Steenbergen. Heel verrassend.”

Snelst groeiend
Hoewel hij nog maar een maandje aan de gang is, worden de sup-lessen al goed geboekt. Erik: ,,Suppen is wereldwijd de meest groeiende sport, al bleef het in Nederland een beetje achter. Nu zijn we dat aan het inhalen en zie je dat er steeds meer interesse voor is. Zeker nu, door het coronavirus, mensen niet op vakantie naar het buitenland gaan, zoeken ze iets bijzonders om te doen. Dan is suppen ideaal.” Komende zomer geeft hij sup-les in Steenbergen, Bergen op Zoom en diverse locaties op Tholen. ,,Ik denk dat ik vooral veel bij de Oesterdam te vinden zal zijn, ook voor mensen die spontaan een les willen boeken. Het is een leuke, maar in deze tijd ook een veilige sport, waar geen direct contact bij komt kijken. En je traint je hele lichaam, eigenlijk zonder dat je het merkt.”

Hij heeft nog veel meer ideeën voor de toekomst. ,,Nu ik eenmaal bezig ben, bedenk ik de wildste plannen”, lacht hij. ,,Ik ben al met campings in gesprek om voor hen iets te doen en wil ook sunsettours gaan organiseren. Of duo tours, full moon tours. En misschien kan een arrangement aanbieden: suppen in combinatie met een barbecue. Kampvuurtje, dat echte laidback gevoel. Het is ook niet de bedoeling om, als de evenementenbusiness weer aantrekt, dit op te geven. Ik denk dat ik nog zeker wel een paar zomers sup-les blijf geven. ”

Reserveer direct

Reviews

M Stoutjesdijk
"SUP-er" relaxt om met een groep het water op te gaan, maar ook leuk wanneer je individueel kennis wil maken met suppen. Na een korte instructie, ga je al snel het water op en geniet je niet alleen van het uitzicht en de rust, maar ben je ook in beweging. Na een eerste SUP ervaring bij Catalina SUP, volgden al snel een tweede en derde sessie.

Josien Mathlener
leuk om samen en individueel te doen. Lichaam en geest worden er blij van. En je krijgt op een heel relaxte manier les. Top!

Helen de Viet
Super toffe sup lessen, goeie planken van fanatic, leuke opstapplaatsen... en mega flexibel. Aanrader!

Katja Druncks
Erg fijne instructies gehad en een gezellige tocht Zo leuk dat ik dit jaar voor een eigen SUB ga maar als het mogelijk is toch nog wel een keer ga aansluiten bij een tochtje

Perry Potappel
Gisteren een leuke sup les gehad. Een groepje jongeren vanuit een jeugdzorg instelling heeft er ontzettend van genoten. Bedankt voor het geduld waarmee de les gegeven is, echt top!

Vera de Wit
hele leuke sup-les gehad op de Steenbergse Vliet! op naar de vervolgles 

Roxanne de Crom
Erg leuk zonder en met hond. Relaxte sfeer en duidelijke instructies

Irene Groenendijk
Leuk om zo in groepsverband te doen. Prettig, sympathiek.

Michael Koolen
Hele leuke ervaring en gaan zeker voor een herhaling !!
   

Laat ook een review achter op:
♥ Tripadvisor
♥ onze Facebookpagina